Ruisrock tehosti kierrätystä entisestään

Ruisrockin jäte- ja kierrätysmäärät selvisivät. Festivaali laajensi kierrätyksen myös muovipakkauksiin, ja jätteiden suora hyötykäyttö kasvoi viime vuodesta huomattavasti.

Ruisrock lisäsi osana ympäristötyötään jätteiden kierrätystä entisestään, kun kierrättäminen laajennettiin tänä vuonna myös muovipakkausjätteisiin. Mukana toiminnassa olivat muovipakkausten tuottajavastuun Suomessa järjestävä Suomen Uusiomuovi, muovipakkausten hyödyntämisestä vastaava Fortum ja kierrätysmuovista tuotteita valmistava Amerplast.

Festivaalilla painotettiin kierrätysneuvontaa niin yleisölle, yhteistyökumppaneille kuin alihankkijoille. Kävijöiden muovipakkauksia kerättiin erillisiin keräysastioihin alueen pääkierrätyspisteillä. Lisäksi asiakkaille jaettiin festivaalin leirintäalueella muovipakkausjätteestä valmistettuja ESSI Kiertokasseja. Leiriytyjät saivat kerätä kasseihin omat roskansa, ja leirintäalue ympäristöineen pysyikin aiempaa siistimpänä. Festivaalilla erilliskerätystä pakkausjätteestä voidaan valmistaa taas uusia ESSI Kiertokasseja.

”Lajittelu ja kierrättäminen festivaalilla tätä päivää”

Festivaalin kokonaisjätemäärä nousi hieman edellisestä vuodesta, mutta samalla myös jätteiden suora hyötykäyttö kasvoi useita prosentteja viime vuoteen verrattuna. Festivaalin jälkeen 29 prosenttia jätteestä hyödynnettiin suoraan materiaaleina. Loput jätteet otettiin vastaan Fortumin Ekojalostamoon, käsiteltiin parhaalla mahdollisella tekniikalla ja hyödynnettiin materiaalina sekä energiana.

Kumppanit arvostavat Ruisrockin panostusta muovipakkausten kierrätyksen lisäämiseksi hiukan haastavissakin olosuhteissa. ”Muovipakkausjätteen syntypaikkalajittelu on ensiarvoisen tärkeää, jotta materiaali voidaan hyödyntää mahdollisimman hyvin ja tehdä siitä uutta raaka-ainetta”, kertoo kierrätysmuovien tuotelinjapäällikkö Mikko Koivuniemi Fortumilta. ”Toivomme, että varsinkin nuoret festarikävijät saivat kipinän lajittelun aloittamiseksi myös kotona”, jatkaa Suomen Uusiomuovin kehitysjohtaja Peter Rasmussen. Amerplastin markkinointi- ja viestintäpäällikkö Laura Alisalo summaa, että oli hienoa olla mukana Ruisrockissa kertomassa festarikävijöille, kuinka tärkeää muovipakkausjätteen lajittelu ja kierrätys on ja kuinka kerätystä materiaalista valmistetaan uusia kiertotalousmuovituotteita.

"Roskien lajittelu ja kierrättäminen festivaaliolosuhteissa on tätä päivää. Kumppanit tukivat uuden jätejakeen kierrätystä omalla viestillään ja tekivät siitä yleisölle näkyvää. Toivomme, että muistijälki jäi mahdollisimman monelle kävijälle kotiin vietäväksi upeiden festivaalikokemusten lisäksi", toteaa festivaalin ympäristövastaava Piia Lääveri.

Ruisrock kehittää ympäristötyötään Ekokompassi-ympäristöjärjestelmän avulla. Monipuolisen lajittelun lisäksi festivaali muun muassa hyödyntää pelkästään vihreää sähköä ja velvoittaa ruokamyyjät käyttämään biohajoavia astioita. Tapahtuma asettaa ympäristötyölleen vuosittain tavoitteet, joihin kuului tänä vuonna kierrätyksen tehostaminen.

Ruisrock järjestettiin Turun Ruissalossa 7.–9.7.2017. Festivaalilla juhli viikonlopun aikana ennätykselliset 105 000 ihmistä.

 

Lisätiedot: 

Ruisrock, promoottori Mikko Niemelä, 040 543 4441

Suomen Uusiomuovi, kehitysjohtaja Peter Rasmussen, 050 434 5827

Fortum, Communications Specialist Satu Lehtosalo, 050 520 4953

Amerplast, markkinointi- ja viestintäpäällikkö Laura Alisalo, 050 576 1126

 

Suomen Uusiomuovi Oy

Vuonna 1992 perustettu Suomen Uusiomuovi Oy on 42 suomalaisen yrityksen ja järjestön omistama yleishyödyllinen, voittoa tavoittelematon osakeyhtiö. Suomen Uusiomuovi Oy:n tehtävänä on vastata muovipakkausten osalta yli 2 300 yrityksen tuottajavastuun toteutuksesta. Kierrätysjärjestelmien edistämisen lisäksi päätehtäviin kuuluvat muovipakkausten keräysverkoston ja hyötykäytön sekä niihin liittyvän viestinnän ja neuvonnan järjestäminen. www.uusiomuovi.fi

Fortum

Fortum on johtava puhtaan energian yhtiö, joka toimittaa asiakkailleen sähköä, lämpöä ja jäähdytystä sekä älykkäitä ratkaisuja resurssitehokkuuden parantamiseen. Haluamme edistää asiakkaidemme ja yhteiskunnan kanssa muutosta kohti puhtaampaa maailmaa. Palveluksessamme on noin 8 000 ammattilaista Pohjoismaissa, Baltian maissa, Venäjällä, Puolassa ja Intiassa. Sähköntuotannostamme 62 % on CO2-päästötöntä. Vuonna 2016 liikevaihtomme oli 3,6 miljardia euroa. Fortumin osake noteerataan Nasdaq Helsingissä. www.fortum.com

Amerplast

Vuonna 1952 perustettu Amerplast on yksi Euroopan suurimmista flexopainajista ja pussien valmistajista. Amerplast tuottaa korkealuokkaisia joustomuovipakkauksia nopeasti liikkuville kuluttajamarkkinoille ja on innovatiivisten pakkausratkaisujen edelläkävijä. Yrityksellä on avainasema useissa kuluttajatuotekategorioissa, kuten kaupan-, leipomo-, tuore- ja pakastetuote- sekä pehmopaperi- ja hygieniapakkauksissa. Amerplast työllistää noin 430 henkilöä ja yrityksellä on tuotantolaitoksia Suomessa ja Puolassa sekä myyntikonttorit Ruotsissa, Venäjällä ja Saksassa. Amerplast myy tuotteitaan yli 25 maahan.www.amerplast.com